Maria Lichtmis – door Marleen van vrijeschoolvoorbeginners

‘Maria Lichtmis is de tijd, waarin je kunt ervaren dat het natuurlijke licht de duisternis gaat overheersen.’ Daar moet ik even over denken. Ja, we zien allemaal dat de dagen langer worden, en merken de kleine sprietjes van sneeuwklokjes op in de tuin. De kiemkracht van de natuur is voelbaar! Maar, de natuur houdt nog haar adem in. En ook wij houden onze adem in, in een verplichte lock-down die zovelen van ons raakt. Daarom in dit artikel 3 tips om de kiemkracht van de liefdevolle verbinding in je eigen gezin te verzorgen.

Marleen van vrijeschoolvoorbeginners
Foto door Marleen Evers

Voor mij voelt de duisternis nog heel erg groot, met een pandemie die op ons allemaal zoveel druk uitoefent. En merk ik als moeder dagelijks hoe zwaar die lock-down ook op ons gezin drukt. Hoeveel moeite het kost om ons innerlijk licht te bewaken, te verzorgen, en voor elkaar te laten schijnen. Daarom in dit stuk drie tips om de kiemkracht van de liefdevolle verbinding in je eigen gezin te verzorgen. Ze zijn niet moeilijk, en het helpt ons heel erg. En wie weet kan het jou ook helpen. 

  1. Lees voor. Dit is wat ik ervaren heb: als de kinderen lamlendig zijn en we zijn al buiten geweest voor die korte of lange wandeling en iedereen is klaar met elkaar (ik met hen en zij met mij) dan helpt dit ons om weer bij elkaar terug te komen. Voorlezen. Op de bank. Of in bed. Waar dan ook. Maar lekker tegen elkaar aan. Mooie verhalen. Soms kort en soms lang. Thee ernaast, stapel boeken erbij, kinderen onder je armen. Rust. En als ze zeggen dat ze niet willen? Begin gewoon, je zult zien dat ze bij je komen.
  2. Drink thee. Ieder dag rond 10:00 uur drinken we thee (en koffie). Met echt servies. De kinderen mogen alles zelf neerzetten, en heus, het aantal gebroken kopjes valt best mee. Kannetje melk of koud water ernaast, ijsblokjes zijn magisch. Uiltjesthee of vosjesthee, je mag zelf kiezen kind. Fruit erbij, koekje? Natuurlijk! En dan? Rust. Voor iedereen, maar misschien nog wel het meest voor de ouders. 
  3. Glimlach. Wanneer heb jij voor het laatst echt in de ogen van je kind gekeken en geglimlacht? Doe dat eens, vandaag, morgen, en iedere dag. Hoeveel verbinding je daar uit kunt halen, het is onvoorstelbaar. Het gevoel gehoord te worden, gekend te worden. Je kind door jou en jij door je kind. Liefdevolle verbondenheid op z’n best.

Iets over de auteur van het artikel:
Ik ben Marleen Evers, zelfstandig ondernemer en moeder van 2 kleuters. Ik schrijf op Instagram onder de naam @vrijeschoolvoorbeginners over alles rond de vrije school, antroposofie en natuurlijk ouderschap, met een flinke dosis humor en relativeringsvermogen. Daarnaast beheer ik het Instagram account van ’t Winkeltje @antroposofischwinkeltjehaarlem.