De tuingroep

Vandaag, half november en het is nog heerlijk zacht en de zon voelt nog warm. Een paar dagen geleden is er nog een warmterecord in de Bilt gemeten van 16,2 graden! De tuingroep heeft groot onderhoud verricht. Misschien is het opgevallen dat de bodem van de tuin langzaam is verzakt. We hebben met 4 vrouwen 3 kubieke meter tuingrond verwerkt. In de ochtend werd het door de hovenier in de voortuin gestort en hebben we de grond over de tuin verdeeld. Daarbij moesten ook nog wat planten uitgegraven worden, die anders bedolven zouden zijn, en opnieuw geplant. Ook was er nog wat snoeiwerk. De tuin is nu praktisch winterklaar.  In het voorjaar komt daar nog onze eigen compost overheen, zodat de planten weer volop kunnen gaan groeien.

Er zijn plannen om volgend jaar Monarda’s te planten; ze hebben zulke mooie zaaddozen! En misschien nog wat specifieke vlinder- en bijenplanten. Een dezer dagen hopen we het ‘bijenhotel’ te plaatsen, een afscheidsgeschenk van twee collegae die ons deze zomer hebben verlaten.

We zijn benieuwd hoe de bewerkte grond volgend jaar een boost zal geven, waarschijnlijk niet alleen aan de planten, maar ook aan het “onkruid” en grasjes.

U heeft kunnen zien dat de flow form momenteel niet in gebruik is. In het kader van de hoge energieprijzen is besloten de pomp uit te zetten en te wachten op betere tijden. Om de flowform een tijdelijk andere bestemming te geven is er een klein kaboutertuin gekomen.

De tuingroep zoekt voor komend jaar vrijwilligers om incidenteel mee te helpen bij grote klussen. Wil je meedoen? Geef je dan op bij Akke, akke.prins@therapeuticumhaarlem.nl