Schilderijen van Jan Willem Piket in het Van Dam Huis november – december 2022

De schilderijen zijn een keuze uit mijn hele schildertijd.
Ik volgde vanaf 1999 jaarcursussen bij de werkgroep kunsten in Driebergen. Eerst bij Roswitha Robijn, later bij Erik Lemmens. Vervolgens bij de Zonneboom in Leiden bij Henk Hage. Alle drie spraken ze heel verschillende kwaliteiten aan.

Ik houd van harmonie. Dus in de schilderijen werk ik naar een zekere harmonie. In kleur, in lijnvoering, in gelaagdheid, in spontaniteit. Het werken met Gouache maakt transparantie mogelijk die ik graag gebruik. De ontdekking dat je wit kunt gebruiken als bepaalde stukken je niet bevallen, was een grote opluchting en maakte dat ik durfde experimenteren.
Om creatief te kunnen worden moet je regelmatig vast komen te zitten, zo dat je geen directe oplossing meer ziet. Dan wordt het een reis in een onbekend land en is het resultaat niet meer voorspelbaar en daardoor ook interessanter. Je kunt die grenzen bewust opzoeken, ik doe dat door aan het eind van een sessie mijn schoteltje in het wilde weg op een nieuw vel weg te smeren. Dat is dan de volgende keer een soms moeilijk beginpunt. Soms denk ik ook: whow, dat is goed, daar kan ik niets meer aan toe voegen. Of, ik weet het niet verder, alles wat ik doe maakt het slechter. Als je plekjes hebt in een schilderij,waar je verliefd op raakt, moet je die toch vaak opofferen, met verrassende resultaten.
Ik probeer een speelse aanpak vol te houden, zodat ik niet steeds hetzelfde schilder.

De laatste tijd maak ik bijna alleen kleine schilderijen, die in de lijsten van 40×50 cm passen. Als je een schilderij zou willen kopen kan dat. Prijzen vanaf €175.

Wanneer kijken:
In de gangen zijn ze tijdens werkdagen de hele dag te zien. In de zaal tijdens activiteiten en op zondagmiddag 27 november van 2 tot 5 uur en op dinsdagochtend 27 december van 10 tot 13 uur, dan zal ik er zelf ook zijn.
Als je wilt komen op deze dagen, laat het even weten.

Contact:
Jan Willem Piket
mail: jwpiket@hotmail.com
tel: 06 1208 1758