Tuinberichten

Wie de afgelopen tijd het Van Dam Huis heeft bezocht, heeft kunnen zien dat de plantenwereld ook hier enorm is losgebarsten. De vele regen heeft er toe bijgedragen dat menige gewassen zich enorm hebben kunnen ontwikkelen. De irissen hebben zich vermeerderd, de calendula bloeit dit jaar op diverse plekken en de venkel heeft zichzelf uitgezaaid. In het najaar hebben we schalen vol met venkelzaad kunnen oogsten voor eigen gebruik! Spontaan zijn er vlinderstruiken verschenen, er is een vlier komen aanwaaien, de akelei breidt zich uit.

Ook de tuin onder de rode beuken is aanzienlijk groener dan in voorgaande jaren. Van patiënten en medewerkers krijgen we zo nu en dan stekken en scheuten van planten die in hun eigen tuin te weelderig groeien. Het is niet vanzelfsprekend dat onder deze oude beuken en schrale grond de planten zomaar aanslaan; door het storten van een flinke lading compost, vorig jaar, lijkt de bodem toch in zoverre verbeterd dat er meerdere planten dit voorjaar zijn terug gekomen, of zich zelfs hebben vermeerderd.

Heel blij zijn we met de nieuwe compostbakken die achter in de tuin zijn geplaatst. De vorige, groene bakken waren geen succes; het sloeg niet aan en ze waren meteen al te klein. Met deze nieuwe bakken kunnen we heel veel tuinafval kwijt. Door zo nu en dan compost uit onze eigen tuinen en emmers met aarde vol wormen aan deze nieuwe bakken toe te voegen, verwachten we over een aantal maanden prachtige compost te kunnen oogsten, die in de herfst weer de tuin kan voeden en verrijken.

Er zijn momenten dat er zoveel werk in de tuin te verrichten is, dat we het niet redden met onze vaste tuinploeg van vijf mensen. Op een oproep in een eerdere nieuwsbrief hebben zich een aantal vrijwilligers gemeld die willen meehelpen. Het gaat om de tuin te ontdoen van te veel onkruid; te dichte begroeiing uitdunnen; takken opbinden; uitgebloeide bloemen terug snoeien en de tuin winterklaar maken. We zijn erg blij met deze ondersteuning. Het werkt veel makkelijker en vlotter en is bovendien gezellig! Een dezer dagen kloppen we weer bij hen aan, zodat de tuin voldoende lucht krijgt om latere bloeiers ook aan bod te laten komen.

Namens de tuingroep,

Akke Prins