Update van de tuingroep

De tuin heeft afgelopen zomer uitbundig gebloeid; een aantal planten hebben zich flink vermeerderd of uitgezaaid. Nu veel van deze planten zijn uitgebloeid, is het tijd om een en ander op te ruimen. Dat blijkt een hele klus. Er staan veel grassen, vrouwenmantel en nieuwe venkelstekken die zich hebben uitgebreid. Daarnaast zijn heel wat planten spontaan komen aanwaaien, maar die willen we niet allemaal in de tuin hebben. Er moet dus worden opgeruimd, uitgedund, teruggesnoeid, opgebonden, gewied.

Met ons groepje van 5 mensen merken we dat we met te weinig zijn; onlangs heeft gelukkig iemand zich gemeld die ons wil versterken, echter kunnen we meer helpende handen gebruiken…
Het blijkt dat de tuin ook gewaardeerd wordt door diverse dieren; recent kwamen we tijdens werkzaamheden een dikke kikker tegen die zich onder wat bladeren had verscholen en verschrikt wegsprong. Zo nu en dan komt een duif een bad nemen in de flowvorm, en komen andere vogels daar water drinken.

Flowform Kraai

U heeft kunnen zien dat de tuin onder de twee rode beuken er moeite mee heeft; de groei blijft karig, ondanks de extra compost die dit voorjaar erop gestort is. Het idee is om hier een stinzentuin van te maken. Dit is een tuin met groepen verwilderde voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die al vanaf de 16e eeuw worden geplant rond buitenplaatsen, landhuizen, kastelen en kloosters. Een aantal stinzenplanten dienen als bodembedekker. Omdat we een beperkt budget hebben zijn we op zoek naar mensen met een eigen tuin waarin de stinzenplanten zich teveel uitbreiden en daardoor stekjes over hebben; die zouden wij graag ontvangen! Daarmee, en met de hulp van de compost die we volgend jaar uit onze eigen bakken hopen te halen, verwachten we een fraaier aanzicht van dit gedeelte van de tuin te kunnen creëren.

Stinzentuin

Naar aanleiding van bovenstaand schrijven hebben we een aantal vragen:
* zijn er mensen die het leuk vinden om af en toe , samen met ons, een paar uurtjes in de tuin te werken? We werken op momenten waarop het nodig is, zoals in de herfst en in het voorjaar, zo nu en dan in de zomer, net waar de tuin om vraagt. .
* er is nog een tekort aan tuingereedschap: bezem, schop/spade, riek, kruiwagen, bamboestokken, heggenschaar etc.. Heeft u spullen die u niet meer gebruikt, dan nemen wij ze graag van u over.
* heeft u zelf een tuin en een overvloed aan stinzenplanten, nu of straks als de lente begint, dan zouden wij blij zijn met wat stekken. We zijn op zoek naar planten als de wilde hyacint, lelietjes van dalen, maagdenpalm, daslook, longkruid, kerstroos, sneeuwklokjes, bosanemoon, tulipa silvestris, voorjaars-helmbloem.

We waarderen het zeer wanneer u ons hierbij kunt helpen, zodat de tuin er op elk moment stralend bij staat.

Contactpersoon: Marijke v.d. Veen. Tel. 06-50805345 of marijkevanderveen@planet.nl

Hartelijke groeten,
De tuingroep